LOTTE LEUFKENS

“Wees je heerlijk eigenzinnige zelf zo vaak als je maar kan. “ 
 
Over Lotte 
Lotte Leufkens (26) is werktuigbouwkundige en founder van CloudCuddle, een bedrijf dat bedtenten ontwikkelt voor gehandicapte kinderen en ouderen. Ze is vervend spelletjes speler en heeft hierdoor zich in het verleden ontplooit tot topsporter bridge. Met deze topsport is zij opgehouden toen zich de unieke kans zich aanbood om haar eigen start-up op te richten.
 
 
Eigenzinnig 
Vanaf mijn 12de tot mijn 22ste heb ik aan topsport bridge gedaan, een denksport die ik van jongs af aan heb meegekregen van mijn ouders. Bridge is natuurlijk niet een erg populaire hobby onder kinderen. Dit maakte mij al snel de dorky klasgenote. De combinatie van, aan de ene kant, het imago van bridge en aan de andere kant mijn eigen verlegen houding toentertijd, zorgde ervoor dat ik steeds verder en verder buiten de groep kwam te staan op school en bij hobby’s als tennis. Het naarste is dat je op een gegeven moment de stemmen gaat geloven en oprecht denkt dat jouw mening en jij als persoon niks waard zijn. Maar juist het feit dat ik toen altijd mijn eigen, ‘gekke’ ding ben blijven doen, maakt voor mijn gevoel dat ik nu nog steeds vrij slecht ben in het volgen van de populaire mening en veel liever zelf op pad ga naar mijn bevindingen. Zonder die nieuwsgierigheid naar mijn eigen waarheid was ik denk ik nooit zo ver gekomen met CloudCuddle, want genoeg mensen die along the way maar al te goed lieten blijken te denken dat het toch nooit wat zou gaan worden. 
 
Van heel laag naar heel hoog 
Toen ik van de middelbare school naar de universiteit in Delft ging wist ik één ding heel zeker: ik ga mij nooit meer in een hoekje laten drukken: ik wil mijzelf zijn en niks anders. Deze doelstelling kostte mij in het begin van mijn tijd in Delft erg veel moeite. Eigenlijk wist ik namelijk niet meer wie die persoon dan was. Ik had zo lang stilzwijgend in een hoekje gestaan dat ik niet eens wist of ik het ook leuk zou vinden om de gangmaker te zijn. Wel wist ik dat er maar één manier was om daarachter te komen: Putting yourself out there. Dus dat deed ik in mijn eerste twee jaar van mijn studie: als er voor een vak iemand moest presenteren bood ik mijzelf altijd aan en ik dwong mijzelf om naar elke sociale gelegenheid te gaan die er maar langs kwam, puur om te leren en mijzelf te ontwikkelen. Deze periode heeft mij ontzettend veel gebracht. Zonder het duizendtal ongemakkelijke situaties waarin ik mij heb bevonden die twee jaar had ik nooit de kracht gekregen en het plezier gevonden waarmee ik tegenwoordig het podium kan pakken en vol passie kan praten over mijn ups en downs. 
 
 
De start-up: CloudCuddle 
Vier jaar geleden kwam er een gezin uit Delft met een gehandicapte zoon naar mij toe met één van de grootste problemen die er bij deze doelgroep plaatsvindt: het buitenshuis slapen. Het was waarschijnlijk maar al te passend bij mijn verhaal en mijn weg dat juist ik de kans kreeg een groot verschil te kunnen voor een groep kwetsbare jeugd. Kwetsbare jeugd, iets dat ikzelf, in een andere hoedanigheid, ook ben geweest. 
Ik kan dan ook niet vaak genoeg zeggen hoe ontzettend ik geniet van het zien dat wij met CloudCuddle een groot verschil kunnen maken voor gezinnen met kinderen met een beperking. Afgelopen jaar werd de reis bekroond met prijzen als ‘Student Entrepreneur of the Year’ en de ‘TEDx Amsterdam Women Startup Award’. Maar bovenal zijn de grootste prijzen de foto’s en verhalen die wij van klanten binnenkrijgen als je hoort en ziet wat er nu ineens voor ze mogelijk wordt met de CloudCuddle. Aankomend jaar zal ik afstuderen en hoop ik zorginnovaties voor nog vele andere kwetsbare doelgroepen te kunnen ontwerpen, zoals dementerende ouderen. 
 
 
Persoonlijke boodschap 
“Wees je heerlijk eigenzinnige zelf zo vaak als je maar kan." 
Als je je energie en passie kwijt kan in de dingen die jou echt gelukkig maken, kan je daarin grootste dingen bereiken. Op het moment dat je bezig gaat met zaken waar je jouw ei niet in kwijt kan, omdat het bijvoorbeeld een stuiver meer betaald of omdat de buurvrouw dat een beter idee vindt, ga je jezelf en je energie verliezen en daarmee een groot gedeelte van jouw eigen potentie. 
 
Pas toen ik voorbij durfde te stappen aan andermans mening over de dingen ik leuk vond, zoals bridge, lukte het mij pas om echt in mijn eigen kracht te staan en daarin te geloven. Er zullen altijd mensen zijn die het niet eens zijn met jouw weg in het leven maar er is maar één criticus die echt weet wat jou gelukkig kan maken, en dat ben jijzelf. 
 
 
 

Geplaatst op 4 januari 2021 in Purpose Changemakers