Persoonlijke doelen en taken opschrijven voor meer balans in je leven

~ A goal without a plan is just a wish ~

 
Vaak vinden we het lastig om onze persoonlijke doelen op te schrijven, omdat we op de automatische piloot draaien. Verder transformeren we continu, waardoor doelen steeds kunnen veranderen, bijgesteld kunnen worden of zelfs worden losgelaten. Bij het formuleren van je persoonlijke doelen is het goed om stil te staan bij wat je energie geeft en dat het waardevolle veranderingen teweegbrengt in jouw persoonlijke ontwikkeling. We geven je graag 6 tips hoe je jouw persoonlijke doelen en taken specifieker kunt opschrijven voor meer balans in je leven.
 
1. Maak je doelen specifiek en geef het een projectnaam
Probeer voor jezelf te onderzoeken wat jouw algemene levensdoelen zijn en schrijf het op.
Dit kan bijvoorbeeld het volgende zijn:
- Ik wil gelukkiger zijn
- Ik wil meer tijd met vrienden en familie doorbrengen
- Ik wil wat aan mijn gezondheid doen
- Ik wil een baan waarbij ik met plezier naar toe ga
 
Bekrachtig deze algemene levensdoelen vervolgens door ze specifieker te maken middels een actieplan en projectnaam. Bijvoorbeeld: Project Happiness. Maak het meetbaar, gedetailleerd en gepland in de tijd zodat resultaten waarneembaar worden. 
 
2. Maak een tweewekelijkse planning 
Een tweewekelijkse planning is een goede start om stapsgewijs veranderingen aan te brengen in je leven. Maak een takenlijst die je de aankomende 14 dagen wilt afronden. Schrijf het zodanig op dat je je lijstje makkelijk kan sorteren en rang ordenen. Zo krijg je een realistisch beeld wat er op je bord ligt. Welke taken moet je doen en welke taken wil je doen?
 
3. Probeer in te schatten hoeveel tijd elke taak kost
Heb je een lijst gemaakt, maar lijkt deze te onrealistisch omdat je te veel wilt doen in te weinig tijd? Dan is het verstandig om bij iedere taak na te gaan hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Wees hierin realistisch, want het is de bedoeling dat hier een realistisch urenaantal uitkomt.
 
4. Verdeel je taken in twee categorieën: werk en niet-werk 
Hoeveel uur zou je de aankomende 14 dagen willen werken? Het is overigens niet de bedoeling dat je werkt totdat alles af is. Het gaat er vooral om dat je erbij gaat stil staan hoeveel uur je idealiter wilt werken.
 
5. Prioriteiten aanbrengen
Maak een onderverdeling tussen de taken die aankomende 14 dagen moeten gebeuren en de taken die ook na die periode gedaan kunnen worden. Staan er eventueel taken op je lijst die je ook kan delegeren aan andere mensen?
Ga door je taken heen en probeer ze bijvoorbeeld op de volgende manier te rang ordenen:
A: deze taken wil en moet ik echt doen
B: deze taken wil ik graag afhebben, maar het moet niet
C: deze taken zijn mogelijk nadat ik alle andere taken heb gedaan
 
Is het aantal uur dat je aan A-taken kwijt bent meer dan je graag zou willen? Dan zal je weer kritisch naar je lijst moeten kijken om je lijstje korter te maken. Wat je in dit geval bijvoorbeeld kan doen:
 
- A-taken alsnog een B of C-status geven
- A-taken delegeren aan anderen 
- A-taken opschuiven naar de volgende twee weken
- A-taken schappen
 
Probeer te blijven schuiven totdat het aantal uren van de A-taken minder of gelijk wordt aan het aantal uren dat je wilt werken.
6. A-taken inplannen
Tot slot kom je aan bij de stap om je taken daadwerkelijk in je agenda te zetten. Je vergroot hiermee de kans dat de taken daadwerkelijk worden uitgevoerd. Houd in je achterhoofd dat het altijd van belang is om balans aan te brengen tussen werk en niet-werk taken. Door je taken te rangorden komt er tijd vrij voor activiteiten die je energie geven.
 
Veel succes met het toepassen van deze praktische tips!
 

Posted on 3 february 2021 in Guidance Top